ylapalkki
Meidän Turku - Vårt Åbo ry, s-posti: meidanturku@gmail.com
--->Merkittäviä rakennuksia--->Kaskenkatu 15
t
t t t
t
t t t t t t
t
t t t
t
t t t t
t
t t t t t t t t
t
t t t t t t
t
t t t
t
t t

Kaskenkatu 15


Kaskenkatu 15:n puujugendtalo - Kuva: Terhi Arell Turunmaan sairaalan ja Eschnerska Frilasarettet -säätiön uudisrakennussuunnitelmat uhkaavat vuonna 1831 rakennettua empiretaloa sekä Alexander Nyströmin piirtämää jugendtaloa vuodelta 1912. Molemmat rakennukset ovat Turun museokeskuksen suojelutavoitelistalla.

Kaskenkatu 15:n empiretalo Yhtä vanhoja empirepuutaloja on Turussa jäljellä vain muutama, samoin leveärunkoisia, kaksikerroksisia nikkarijugendrakennuksia. Yhtä alkuperäisinä säilyneitä vastaavia rakennuksia on tuskin ainuttakaan.

Aikoinaan jugendtalon holvatut rappukäytävät olivat Turun hienoimpien joukossa. Seinissä pilkottavat edelleen komeat koristemaalaukset ja lattioita juhlistavat punavalkeat Viktoria-laatat. Jäljellä olevia harvinaisuuksia ovat myös porraskäytäviä lämmittäneet puu-uunit.

Kaskenkatu 15  suunnitelman pienoismalli - arkkitehdit Panu Savolainen ja Riikka von Martens Kaksi Kaskenkatu 15:n suojeluryhmän kuuluvaa arkkitehtiä Panu Savolainen ja Riikka von Martens julkaisivat 17.8. 2011 vaihtoehtoisen suunnitelman kaavoitusosaston ja säätiön suunnitelmille. Kaavaesityksessä molemmat puutalot säilyisivät ja tontille rakennettaisiin enemmän kuin aiemmin esitetyissa kaavailuissa, joissa puutalot jyrättäisiin. Keskustelu jatkukoot!

t
t t t t t t t t
t
t t t t t t
t
t t t
t
t t
t
t t t
t
t t t t t t
t
t t t
t
t t t t
Kaskenkatu 15:n ladattavat tiedostot

Lataa Kaskenkatu 15:n suunnitelman tiedote 17.8. 2011 (pdf) Tästä

Lataa Terhi Arellin juttu Kaskenkatu 15.n puutaloista (pdf) Tästä

Lataa tietokirjailija Rauno Lahtisen juttu puujugendtalon suunnittelijasta Alexander Nyströmistä (pdf) Tästä

Lataa pienoismallikuva (jpg) Tästä

Lataa Kaskenkatu 15:n suunnitelma (jpg) Tästä

LISÄTIETOJA: Arkkitehti Panu Savolainen s-posti: ppjsav@utu.fi

 

Yhdistyksen sivustoilla esitellään vain yhdistyksenn toiminnan kannalta merkittäviä rakennuksia, jotka ovat olleet uhattuina kaupunkisuunnittelun eri vaiheissa.

Turun vanhimmat säilyneet rakennukset, linna ja tuomiokirkko ovat keskiajalta ja koko Turun ydinkeskusta-alue Tuomiokirkolta kauppatorille on rakennettu keskiaikaisten arkelogisten jäännösten päälle.Turussa on kuitenkin vielä säilynyt rakennuksia 1700-1800-luvuilta sekä 1900-luvun alusta, joista osa on edelleen uhattuna.